Gondolatok

Kérdések, vélemények, rácsodálkozások a világra.

Címkék

19. (1) age (1) agresszió (1) ágya (1) akarat (1) alkalmazkodás (1) államkassza (1) alzheimer (1) anya (1) apáca (1) átok (1) bal (1) befogadás (1) beilleszkedés (1) blues (1) boldogság (2) bűnözés (1) büntetés (1) bűntudat (1) buss (1) család (1) depresszió (2) depresszív (1) díszítés (1) dollard (1) drog (2) drogambulancia (1) egészség (1) egó (1) együtt (1) élet (1) életrajz (1) elfogadás (3) ellen (2) ellenség (1) ellentét (1) elmélkedés (1) élő (1) előítélet (1) ember (2) emberi dolgaink (1) én (1) épület (1) ér (1) erőszak (1) érték (1) fejlődés (1) félelem (1) felelősségtudat (1) felettes (1) felismerés (1) feloldozás (1) félreértés (1) figyelem (2) figyelmesség (1) frász (1) freud (1) frusztráció (1) genuin (1) gonosz (1) gyász (3) gyerek (1) gyereknevelés (1) győzelem (1) halál (1) halálfélelem (1) hangulat (2) hasonlóság (1) haszon (1) helyettesítő (1) henrik (1) hiedelem (1) hipotézis (1) hit (1) homlokzat (1) humor (1) igazi (1) igazság (1) internalizáció (1) intézkedik (1) intimitás (1) ismerősség (1) játék (1) (2) jobb (1) jövő (1) kálnoky (1) kapcsolat (5) kariatida (1) kiskirály (1) kiút (1) kommunikáció (2) kompromisszum (1) koncz (1) követelmény (2) közelség (1) közös (1) kupola (1) kutatás (2) lászló (1) leary (1) lélek (2) lelkiismeret (1) lezárás (1) lgt (1) lsd (1) magánügy (1) magány (1) major (1) malacrajz (1) másik (2) megcsalás (1) megegyezés (1) mennyit (1) miért (1) mítosz (1) műfordítás (1) működés (1) művészet (1) nagy (1) német (1) néni (1) nevelés (2) new (1) nincs (1) (1) ő (1) önállóság (1) önbizalom (1) önértékelés (1) önértékelési (1) önismeret (3) önmagunk (1) önsorsrontás (2) összeillés (1) párkeresés (1) paródia (1) politika (1) prokrusztész (1) pszichedelikus (1) pszichológia (1) pszichológus (2) rettegés (1) rossz (1) segítség (2) semmi (1) sors (1) spekuláció (1) szabad (1) szabadság (1) szemetelés (1) szenvedés (1) szépség (1) szer (1) szerelem (1) sziszifuszi (1) szocializáció (1) szociálpszichológia (1) szomszéd (1) szorongás (1) szubjektív (1) szülő (1) tananyag (1) tanóra (1) társ (1) teszt (1) timothy (1) timpanon (1) tökéletes (1) török (1) tréfás (1) tünet (1) udvariasság (1) új (1) változás (1) város (1) véglegesség (1) velvet (1) verekedés (1) vezeklés (1) video (1) virtuális (1) weöres (1) win win (1) xix. (1) zárda (1) zavar (2) Címkefelhő

 

Egyetemista, tehát ifjú lány. Érdekes neveltetés: keményen balos ÉS keményen katolikus család. Bájos, szép és naiv. Népitáncol. Felfigyelnek egymásra egy sráccal, akivel tkp már régóta ismerik egymást. A fickó zenész. Értékrendje szintén érdekes: jobbos nagyon-magyar ÉS masszív drogos. Ezeket a lány nem tudja. Javában dúl köztük a lamúr, mire kiderül, h egyikük "magukfajta", míg másikuk "magunkfajta"...

Ekkor kezdődnek a problémák. Míg a lány hajlamos lenne elnézni kedvesének "másságát", kerekítené az éleket, a srác keménykedik, gúnyolódik, vádol. "Miattad tart ott ez az ország, ahol, mert te és aljas elvbatátaid a komcsikra szavaztatok! Miattad nincsen munkám, pénzem, miattad vagyok drogos, miattad hajigálom az utcaköveket!" Sok veszekedés, vádolás, sírás. Hiába csodálatos a közös munka és szórakozás, hiába káprázatos az ágy. "Te nem vagy tisztességes nő. Neked nincsenek elveid, erkölcstelen és etikátlan vagy. Hülyeségeket tanulsz, pedig a nőnek, ha magyar, most keményen helyt kell állnia. Nem tudlak elképzelni a tanyán, amit megálmodtam magamnak, amint fejed a kecskét. Hogyan fogsz te nekem 4-5 gyereket szülni?!"

Nem fog, persze, hisz nem is akar. Ahogyan a tanya, a kecske sem vágyai netovábbja. De valóban fontos kérdések ezek, alig 2 hónapnyi kapcsolat után, két huszonéves között?

A szakítás természetesen elkerülhetetlen. A fiú méltatlan és megalázó módon dobja ki a lányt egy közösen átbulizott éjszaka után.

A lány most tépelődik, reménykedik (folytatásban? felejtésben?), vár.

Magyarázatot.

Tőlem.

Ha leszámítom azt a szilárd véleményemet - amit oszt persze ő is, csak valahogy a gyakorlatba átültetés nem ment neki -, hogy drogossal soha, akkor is fenn marad a kérdés: és jobbossal egy balosnak? Van jövő egy ilyen kapcsolatban?

Már csak elméletben, hisz a konkrét eset lezárult immár.

Mennyire különbözhet két ember, ami még tolerálható?

Címkék: jövő politika drog szerelem kapcsolat jobb bal közös ellentét

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kokenyvera.blog.hu/api/trackback/id/tr582920158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

besztercei 2011.05.28. 23:27:01

Legutóbbi kapcsolatom ennek az ultra light változata volt: mérsékelten jobbos, betegesen jó humorú ;), eredetileg határon túli magyar srác + én, aki előszeretettel kritizálom mindkét oldalt. Volt közös téma, bizonyos téren az értékrendünk sem tért el oly nagyon, csak hát a politika... magukfajta/magunkfajta, mindenről ők tehetnek (még az 1-es ZHjáról is :)), aki nem így gondolja, az nem igaz magyar stb. Nem esett jól, de gondoltam, ez csak egy kis része az életnek. Ő nem így gondolta. Elég furcsán/durván lett vége, de becsületére váljon, fél évvel később e-mailben bocsánatot kért.
Akkor döntöttem úgy, hogy nem érdekelnek a másik politikai nézetei, de ha nem tartja tiszteletben a véleményemet, akkor jobb el se kezdeni. Könnyű mondani...

Egy kérdés az idősebbekhez: A generációs különbség láttatja így, vagy egy generációval feljebb még tényleg megfértek egy fedél alatt az eltérő politikai nézeteket képviselő felek? Mert a szüleimen kívül még több olyan házaspárt ismerek, ahol vallásilag/ politikailag más véleményen voltak akkoriban ('89 előtt) a felek.

Kökény Vera 2011.05.28. 23:58:25

@besztercei:

Az utóbbi 20 - de inkább 10 - évben valahogy betegesen felerősödtek ezek az ellentétek.
Igen, ott voltak régebben is, de csak a Demokratikus Ellenzék tagjai artikulálták erősebben a véleményüket, az emberek többsége közelebb állt a vállvonogatáshoz. Valahol érthető ez, hiszen valóban azt hittük, még 88-ban is, a szocializmus immár örök, ebből soha ki nem léphetünk. Egyrészt nem volt szörnyű az élet: mindenkinek volt munkája, fedél a feje fölött, és biztonságban érezhette magát, 56-ból pedig megtanultuk, hogy nem érdemes ugrálni.
Emlékszem, családomban sem volt közös nevező a politikát illetően, de azok a vitatkozások valahogy kedélyesek, intellektuálisak, szinte élvezetesek voltak. És valójában nem volt lényeges, hogy valóban megváltódik-e a világ, ha valakinek egyszer "igaza" lesz.
Ma már mindennek tétje van. Az ellenfelek imár ellenségek lettek, hiszen valós hatalom a tét.
Ezt pedig megsínylik az emberi kapcsolatok.
süti beállítások módosítása