Gondolatok

Kérdések, vélemények, rácsodálkozások a világra.

Címkék

19. (1) age (1) agresszió (1) ágya (1) akarat (1) alkalmazkodás (1) államkassza (1) alzheimer (1) anya (1) apáca (1) átok (1) bal (1) befogadás (1) beilleszkedés (1) blues (1) boldogság (2) bűnözés (1) büntetés (1) bűntudat (1) buss (1) család (1) depresszió (2) depresszív (1) díszítés (1) dollard (1) drog (2) drogambulancia (1) egészség (1) egó (1) együtt (1) élet (1) életrajz (1) elfogadás (3) ellen (2) ellenség (1) ellentét (1) elmélkedés (1) élő (1) előítélet (1) ember (2) emberi dolgaink (1) én (1) épület (1) ér (1) erőszak (1) érték (1) fejlődés (1) félelem (1) felelősségtudat (1) felettes (1) felismerés (1) feloldozás (1) félreértés (1) figyelem (2) figyelmesség (1) frász (1) freud (1) frusztráció (1) genuin (1) gonosz (1) gyász (3) gyerek (1) gyereknevelés (1) győzelem (1) halál (1) halálfélelem (1) hangulat (2) hasonlóság (1) haszon (1) helyettesítő (1) henrik (1) hiedelem (1) hipotézis (1) hit (1) homlokzat (1) humor (1) igazi (1) igazság (1) internalizáció (1) intézkedik (1) intimitás (1) ismerősség (1) játék (1) (2) jobb (1) jövő (1) kálnoky (1) kapcsolat (5) kariatida (1) kiskirály (1) kiút (1) kommunikáció (2) kompromisszum (1) koncz (1) követelmény (2) közelség (1) közös (1) kupola (1) kutatás (2) lászló (1) leary (1) lélek (2) lelkiismeret (1) lezárás (1) lgt (1) lsd (1) magánügy (1) magány (1) major (1) malacrajz (1) másik (2) megcsalás (1) megegyezés (1) mennyit (1) miért (1) mítosz (1) műfordítás (1) működés (1) művészet (1) nagy (1) német (1) néni (1) nevelés (2) new (1) nincs (1) (1) ő (1) önállóság (1) önbizalom (1) önértékelés (1) önértékelési (1) önismeret (3) önmagunk (1) önsorsrontás (2) összeillés (1) párkeresés (1) paródia (1) politika (1) prokrusztész (1) pszichedelikus (1) pszichológia (1) pszichológus (2) rettegés (1) rossz (1) segítség (2) semmi (1) sors (1) spekuláció (1) szabad (1) szabadság (1) szemetelés (1) szenvedés (1) szépség (1) szer (1) szerelem (1) sziszifuszi (1) szocializáció (1) szociálpszichológia (1) szomszéd (1) szorongás (1) szubjektív (1) szülő (1) tananyag (1) tanóra (1) társ (1) teszt (1) timothy (1) timpanon (1) tökéletes (1) török (1) tréfás (1) tünet (1) udvariasság (1) új (1) változás (1) város (1) véglegesség (1) velvet (1) verekedés (1) vezeklés (1) video (1) virtuális (1) weöres (1) win win (1) xix. (1) zárda (1) zavar (2) Címkefelhő

 

Évezredek óta álmodozunk róla. Néha a legapróbb részletekig megtervezzük, rengeteg energiát fektetve abba, hogy még véletlenül se legyünk pontatlanok - nehogy egy kis apróságon múljon a boldogság! Szinte valamennyien átélünk életünkben olyan hosszabb-rövidebb időszakokat, mikor meg vagyunk arról győződve, hogy valahol vár ránk, csak meg kell találnunk egymást.

Hogyhogy ki? Az igazi. Pontosabban: Az Igazi. A Tökéletes. Mindenben. Ránk szabva, nekünk teremtve. Aki nemhogy érti, de kitalálja minden gondolatunkat. Aki nemhogy megérzi, de átérzi minden érzelmünket. Akivel a világ hirtelen kivirul, akivel egy húron pendülünk, aki mellett mi magunk is már-már tökéletessé lehetünk.

A józanabbak néhány év (évtized) keresés-találás után belátják, hogy ez nem is ilyen egyszerű. Nem elég megálmodni valami herceget-hercegnőt, mert a való világ szemberohan, fellök, eltapos, és a legcsodásabb szerelem is megkopik-elvész idővel. Másképpen kell megközelíteni a remélt boldogságot.

Ekkor kezdődik a kompromisszumos időszak: Rendben, nem kell, hogy gazdag legyen – de legalább legyen egy tisztességes munkája. Elfogadom, hogy nem tökéletes háziasszony – de azért egy tojásrántotta elkészítésére legyen képes. Elviselem, hogy hard rock-rajongó, ha hajlandó velem operába is eljönni.

A korral járó tapasztalatok és a saját személyiség egyre alaposabb megismerése végül általában sikeresen összeérik, és a személy képes lesz meghozni élete nagy döntését (döntéseit): kivel éljem le az életem? Mire idáig eljutunk, már rengeteg felesleges sallang lekopott a Tökéletes ábrándképéről. Rendszerint már nem is tökéletes, „csak” jó vele, éppen jó.

Szeretjük azt hinni, valamiben különlegesek vagyunk. Ha másban nem, legalább ízlésünkben. De ha kicsit alaposabban – netán tudományos érdeklődéssel - körülnézünk a világban, meglepve tapasztalhatjuk, hogy lám, ebben is mennyire hasonlítunk. A párkapcsolatról alkotott nézeteink sorra visszaköszönnek nemhogy a szomszédból, de még kontinensnyi távolságról, egzotikus kultúrákból is.

A hetvenes években a szociálpszichológiai kutatások mohó érdeklődéssel vetették bele magukat a párkapcsolati kérdések tengerébe. A rengeteg miért és hogyan lassan elkezdett kitisztulni, és az eredmények igen meglepőek voltak: elsősorban épp azért, mert nem okoztak meglepetést. Triviális, közmondásos, „már a régi görögök is...” típusú igazságok nyertek bizonyosságot.

A híres nagy hármas: közelség, hasonlóság, ismerősség. Kultúrközi vizsgálatokban is kimutatták, hogy leggyakrabban a hasonló emberek (attraktivitásban is, de legfőképpen attitűdök tekintetében) esnek szerelembe; hogy az emberek legnagyobb valószínűséggel a közvetlen környezetükből (5 háztömbnyi mikrovilágból!) választanak párt; valamint hogy valakivel minél többször találkozunk, minél több időt töltünk együtt, annál ismerősebb, s ezáltal annál szimpatikusabb lesz – leegyszerűsítve: ha meg akarod szerettetni magad, csak gyakran kell a kiválasztottad környékén sündörögnöd.

Ennyi lenne a nagy titok? Szerencsére nem egészen. Sok kutató ennél többet akart megtudni. Az egyik leghíresebb szociálpszichológus, Buss 33 országban vizsgálta meg a párválasztási preferenciákat. Arra volt kiváncsi, mik azok a legfontosabb tulajdonságok, melyek interkulturális szinten is befolyásolják, kit tartunk vonzónak a másik nem tagjai közül, azaz, hogy milyen is A Tökéletes.

Buss rengeteg kívánatos emberi tulajdonságot rangsoroltatott kutatása résztvevőivel. A legfontosabbaknak ítéltekben igen nagy volt a konszenzus, az eredmények között magas korrelációkat kapott - ki tudott mutatni tehát egyfajta „fajspecifikus mintázatot” a párválasztásban leglényegebb tulajdonságokat illetően, annak ellenére, hogy természetesen talált speciális kulturális jellemzőket.

Világszerte legfontosabb tehát férfinak és nőnek egyaránt, hogy a társa kedves, megértő, intelligens, érdekes személyiségű és egészséges legyen. Volt persze némi különbség a férfi és a női sorrendet illetően, tehát a legfontosabbak közé bejutott még: a jó keresőképesség (a nők óhaja) és a szép külső (a férfiak elvárása).

Lévén belebotlottam egy internetes (tehát közel sem reprezentatív) felmérésbe, gondoltam, érdekes lehet annak eredményeit összehasonlítani a már ismert standarddal.

A velvet női internetes magazin újságírói némileg önkényesen, de nyilván nem teljesen tudatlanul kiválasztottak 12, szerintük nagy valószínűséggel kívánatos férfi (http://velvet.hu/trend/superman1204/) és női (http://velvet.hu/trend/woman1219/) tulajdonságot, és arra kérték olvasóikat, szavazzak ezek fontosságát illetően, 1 és 10 között.

A Tökéletes Férfi tehát a velvet szavazói szerint (http://velvet.hu/trend/fontos1211/) a következő tulajdonságokkal bír:

Legkevésbé fontos, hogy Tudjon főzni (5,22),a Zenei ízlésbeli kompatibilitás (5,84), az, hogy Ne nézzen állandóan focimeccset, de eddze testét (6,20), valamint, hogy  Vigyen el minden vasárnap a Margitszigetre, évente kétszer külföldre nyaralni (6,20)

Középmezőnyben végeztek az alábbi kívánalmak:Kedvelje, de legalább viselje el az ember családját, barátait, házi kedvenceit (7,65), Chillout programot szervez, ha úgy látja, hogy túltoltam magam (7,73) (értsd: segít, ha fáradtnak lát), Akarjon családot, gyerekeket (7,93), Lehessen tanulni tőle (legalább 1 területen) (8,43), Ne lepjen félre! (8,95).

A dobogósok: Ápoltság, tisztaság, jó megjelenés (9,05),Lehessen vele hahotázni (9,17),  Szexuális kompatibilitás (9,19).

A Tökéletes Nőnek pedig manapság ilyennek kellene lennie a velvet olvasótábora szerint (http://velvet.hu/trend/vumen0106/), a pontszámok növekvő sorrendjében:

Különleges adottságok, elvárások (7,10) (értsd:"Legyen valamiben jobb nálam, ugyanakkor nézzen fel rám azokban a dolgokban, amikben én vagyok a jobb. Fontos, hogy ne érezzem magam hülyének, tehetségtelennek mellette, fontos hogy legyen olyan területe az életnek, ahol tudok neki újat mutatni"), Ne idegenkedjen a házimunkától (7,54), Legyen türelmes (7,97),Nem hisztériás (8,24), Ne legyen ciki társaságban (8,29), Érzelmes, odaadó (8,44), Értelmes, intelligens (8,49), Pozitív beállítottság (8,50), Lehessen vele hahotázni (8,55), Legyen hűséges (8,73), Az ápoltságtól a szexisségig (9,17) (értsd: "A lényeg, hogy legyen csinos és nőies - ne akarjon férfi lenni! - és élvezze, hogy nő!"

 

Hasonlítsuk össze Buss eredményeivel a kapott mintázatot! Bár első pillantásra távolinak tűnik, ha alaposabban szemügyre vesszük, sok hasonlóságot fedezhetünk fel. Kedves, megértő, intelligens, érdekes, egészséges. Úgy vélem a fentiek többsége besorolható ezen kritériumok valamelyike alá:

Kedves = vigyen el nyaralni, kedvelje az enyéimet, segítsen, érzelmes és odaadó.

Megértő = az osztozás a humorban például sorolható ide, valamint a türelmes is.

Intelligens = lehessen tanulni tőle, ne legyen ciki társaságban, értelmes, intelligens.

Egészséges = nem hisztériás, ápolt, pozitív.

A többi fontosnak jelölt tulajdonság is érinti egyik-másik főbb témakört (pl a hasonlóság kritériuma mutatkozik meg a zenei ízlés szintjén, vagy a szexuális kompatibilitásban.)

A nők tekintetében a jó keresőképesség is benne van, bár burkoltan: vigyen el nyaralni (kell, hogy legyen miből...). A férfiaknál jellemző külső megjelenés iránti kívánalmak pedig eleve első helyen is végeztek, papírforma szerint.

Elmondhatjuk tehát, hogy bár e felmérés semmilyen szempontból meg nem felelt egy tudományos kutatás igényeinek, mégis, az elvárthoz nagyon hasonló mintázatot eredményezett a másik nemben kívánatos tulajdonságok tekintetében.

 

Címkék: kutatás szociálpszichológia tökéletes ő nagy hasonlóság igazi velvet közelség párkeresés buss összeillés ismerősség

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kokenyvera.blog.hu/api/trackback/id/tr12937894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása