Gondolatok

Kérdések, vélemények, rácsodálkozások a világra.

Címkék

19. (1) age (1) agresszió (1) ágya (1) akarat (1) alkalmazkodás (1) államkassza (1) alzheimer (1) anya (1) apáca (1) átok (1) bal (1) befogadás (1) beilleszkedés (1) blues (1) boldogság (2) bűnözés (1) büntetés (1) bűntudat (1) buss (1) család (1) depresszió (2) depresszív (1) díszítés (1) dollard (1) drog (2) drogambulancia (1) egészség (1) egó (1) együtt (1) élet (1) életrajz (1) elfogadás (3) ellen (2) ellenség (1) ellentét (1) elmélkedés (1) élő (1) előítélet (1) ember (2) emberi dolgaink (1) én (1) épület (1) ér (1) erőszak (1) érték (1) fejlődés (1) félelem (1) felelősségtudat (1) felettes (1) felismerés (1) feloldozás (1) félreértés (1) figyelem (2) figyelmesség (1) frász (1) freud (1) frusztráció (1) genuin (1) gonosz (1) gyász (3) gyerek (1) gyereknevelés (1) győzelem (1) halál (1) halálfélelem (1) hangulat (2) hasonlóság (1) haszon (1) helyettesítő (1) henrik (1) hiedelem (1) hipotézis (1) hit (1) homlokzat (1) humor (1) igazi (1) igazság (1) internalizáció (1) intézkedik (1) intimitás (1) ismerősség (1) játék (1) (2) jobb (1) jövő (1) kálnoky (1) kapcsolat (5) kariatida (1) kiskirály (1) kiút (1) kommunikáció (2) kompromisszum (1) koncz (1) követelmény (2) közelség (1) közös (1) kupola (1) kutatás (2) lászló (1) leary (1) lélek (2) lelkiismeret (1) lezárás (1) lgt (1) lsd (1) magánügy (1) magány (1) major (1) malacrajz (1) másik (2) megcsalás (1) megegyezés (1) mennyit (1) miért (1) mítosz (1) műfordítás (1) működés (1) művészet (1) nagy (1) német (1) néni (1) nevelés (2) new (1) nincs (1) (1) ő (1) önállóság (1) önbizalom (1) önértékelés (1) önértékelési (1) önismeret (3) önmagunk (1) önsorsrontás (2) összeillés (1) párkeresés (1) paródia (1) politika (1) prokrusztész (1) pszichedelikus (1) pszichológia (1) pszichológus (2) rettegés (1) rossz (1) segítség (2) semmi (1) sors (1) spekuláció (1) szabad (1) szabadság (1) szemetelés (1) szenvedés (1) szépség (1) szer (1) szerelem (1) sziszifuszi (1) szocializáció (1) szociálpszichológia (1) szomszéd (1) szorongás (1) szubjektív (1) szülő (1) tananyag (1) tanóra (1) társ (1) teszt (1) timothy (1) timpanon (1) tökéletes (1) török (1) tréfás (1) tünet (1) udvariasság (1) új (1) változás (1) város (1) véglegesség (1) velvet (1) verekedés (1) vezeklés (1) video (1) virtuális (1) weöres (1) win win (1) xix. (1) zárda (1) zavar (2) Címkefelhő

 

Sokat vitatkozunk arról, ki hogyan éli az életét. A halál azonban tabu-témává silányodott modern társadalmunkban. Míg a természetközeli népeknél teljesen természetes folyamat maradt a haldoklás és halál, addig a mi - állítólag pedig küzdelemre és kitartásra edzett - szívünk nem viseli el még a gondolatát sem.

Régebben olvastam egy kis hírt egy kutatásról, melyben megkérdezték az embereket, hogyan töltenék életük utolsó óráját, ha választhatnának. Nem született különös eredmény. De elgondolkoztam azon, vajon miért vagyunk olyan önzőek halálunkban (is). Megpróbálom elmagyarázni, mire gondolok.

A halál fájdalmas - gondolom, testileg is, de most a lelki vonatkozásban értem. Felfogni és elfogadni létünk végét nem könnyű feladat. Nyilván ez lehet az oka annak, hogy az emberek többsége szerettei körében halna meg "legszívesebben". Én ezt úgy értelmezem, hogy mint valami varázsfallal úgy vennék körül magukat a szeretteikkel. Mintha megszokott életük személyei mágikusan képesek lehetnének távol tartani a félelmetes szokatlant.

A fent említett kutatás alapfeltevése szerint persze mindenki meghal, kb egyszerre.

De nekem az jutott eszembe, mi van akkor, amikor valami gyógyíthatatlan betegség foglyaként kell eltávoznod. Akkor is a családodat akarod az ágyad köré. Persze, értem én, és talán én is így tennék, hiszen nincs rettentőbb az ismeretlennél, s ha nem használsz vallásos mankókat, pontosan tudod, hogy nincs tovább.

De nem vagyunk ezzel a hozzáállással túl önzőek?

Most komolyan, tegye fel a kezét, aki ha elképzeli halálát, eszébe jut az is, hogyan éreznének a hátramaradtak. A szerettei, akikkel végignézette pusztulását. Akiknek az ő kívánságára tehetetlenül, könnyeikkel küszködve kellett sorakozni a halálos ágya mellett, megígérni fűt-fát, tartani benne a lelket, majd mikor vége, hazabotorkálni, órákig fogvacogva kuporogni a sötét szobában, és újra és újra végigélni a haldoklása filmjét...

Jó, talán most, hogy nem érzem a közelben ólálkodni a kaszást, nagy a szám, de valahogy úgy érzem, ezt nem tehetem meg azokkal, akiket valóban szeretek.

Más kérdés, hogy a hátramaradottak szemszögéből is megközelíthetjük a szenvedés dolgát, s lehetséges, hogy egyesek számára nagyobb kín lenne a tudat, hogy szerettét "magára hagyta" utolsó perceiben, mint hogy végig kellett azt néznie.

Különbözőek vagyunk.

A gyászmunkát sem egyformán végezzük.

 

Címkék: kutatás család halál gyász együtt szenvedés magány

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kokenyvera.blog.hu/api/trackback/id/tr572930238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aggie 2011.05.28. 21:09:31

Kicsit olyan ez a poszt, mit amikor elmegy az bolcsis az allatkertbe, meglatja a nagyelefentot, megijed es gyorsan eltakarja a szemet, mert olyan felelmetes. Persze - gondolja az bolcsis - ha nem latom, akkor nincs. Hat kb. igy vagy te a halallal es ami ennel is sokkal rosszabb, erre biztatos az olvasoidat is. Ne haragudj, hogy megkerdezem, de biztosan pszichologus vagy?

Kökény Vera 2011.05.28. 22:11:55

@Aggie:

És te, hogy állsz a halállal?

La Tangolita 2011.08.04. 14:10:18

Erdekes ez a megfogalmazas: "akikkel végignézette pusztulását". Ezek nagyon eros erzesek.
Arra gondoltam, lehet, hogy az a rossz, hogy lehet valasztani. Nincs 1 bevett szokas, hogy mit csinalunk, ha valaki haldoklik, igy akarki akarmit szeretne, azt masok biralattal illethetik: "Milyen onzo kivansag! Szeretteivel akarja vegignezetni!" vagy "Milyen onzo kivansag! Egyedul akar meghalni!" Minden mogott most mar ott van a szemelyes dontes felelossege, ami az illetoe egyedul. Amit irtal olyan, mintha ek lenne a haldoklo es a gyaszolok kozott, es szemben allnanak egymassal.
En semmi furcsat nem talalok abban, hogy valaki a szerettei koreben szeretne meghalni, de ha meghalni nem is (mert ezt nem tudja pont ugy idoziteni), de valahogy elbucsuzni.
A hatramaradottaknak pedig mindenkepp rossz, igy is, ugy is.
En eddig csak allatot lattam elpusztulni: a tengerimalacomat es a kutyamat, tehetetlennek ereztem magam, es tudtam, hogy mindjart meg fognak halni. Azt hiszem, a kutyam nem orult, hogy ott vagyok. De ez valami oszton volt a reszerol. Egy ido utan magara is hagytam, es mire visszamentem, mar nem elt. Jo volt, hogy ott volt a testverem is, egyedul nagyon nehez lett volna. Megis ugy erzem (utolag), jobb volt ott lenni veluk, mert az en gondjaimra voltak bizva, es nem hagytam el oket. De ezek utolagos gondolatok, nem az, amit akkor ateltem.

Kökény Vera 2011.08.04. 16:19:18

@La Tangolita:

Ez az ék, a szembenállás nem is jutott eszembe. Legalábbis tudatosan biztos nem.
De most, hogy mondod, elgondolkodtat. A haldokló valójában már nem tartozik az élő világhoz, ő már Thanatoszé. Azt hiszem (érzem, feltételezem?), hogy a haldokló az élőket, pontosabban a továbbélőket talán tényleg bizonyos éllel, talán ellenségesen, de legalábbis irigyen tekintheti, hiszen ők folytathatják azt, ami neki már nem adatik meg.
Abban nagyon igazad van, hogy jó lenne, ha lenne a kultúránkban egy hagyomány, ami fogódzóként szolgálna, hogyan is "kell" ezt a meghalás-elengedés dolgot csinálni, így sokkal kevesebb lenne a bizonytalanság, nem kellene döntéseket hozni, csak követni a rítust.
süti beállítások módosítása